eugen.kushnerenko@gmail.com
Украина, г. Чернигов, проспект Миру, 12

Мы в соцсетях:

Моя практикаСтатьиВручення військової повістки: що потрібно знати?

18.01.2023

З березня 2022 року ВРУ затвердила указ президента про загальну мобілізацію, який був підписаний президентом України ще в перший день війни.

Загальна мобілізація- це поповнення армії новими військовослужбовцями. Загальна мобілізація проводиться протягом 90 діб після її оголошення, а саме з 24.02.2022 року. При цьому підлягають мобілізації громадяни, які здатні виконувати військовий обов’язок віком від 18 до 60 років.

Виокремлюють такі види повісток у військкомат:

·        Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних.

Вручається для внесення відомостей до бази щодо особи призовника, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей.

  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Вручається для вияснення стану здоров’я військовозобов’язаного.

  • Повісткапризов на військову дільницю з речами.

У такій повістці вказано термін, у який потрібно з’явитися до призовної дільниці та речі, які при собі необхідно мати. Це не означає, що вас відразу зарахують у військовий підрозділ. Таким чином, вас можуть викликати на учбові збори резервістів та військовозобов’язаних.

  • Повісткапризов на військову службу в ЗСУ.

Повістка в військкомат для призову в армію без виклику на медогляд, на практиці зустрічається часто, однак медогляд все рівно повинен проводитись обов’язково.

  • Мобілізаційне розпорядження

Вручається військовозобов’язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У мобілізаційному розпорядженні повинно бути зазначено про обов’язок з’явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Хто має право вручити повістку?

Вручати повістки можуть відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності та безпосередньо посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Для достовірності, у них можна просити документи для перевірки.

Що повинно бути в повістці?

  • підпис керівника ТЦК;
  • мокра печать військкомату;
  • ПІБ, дата народження, домашній адрес особи, яку призивають за повісткою;
  • адреса військкомату та дата, коли потрібно з’явитися.

Якщо ім’я або прізвище у повістці вказане з помилкою (не так як в паспорті), то ця повістка не вважається законною і якщо ви за цією повісткою не з’явитеся в  військкомат, то притягнути вас до відповідальності буде не можливо, адже фактично в повістці зазначена інша особа.

По мобільному телефону чи смс-повідомленням – повістка не вручається!

Де можуть вручити повістку?

Законодавством на сьогодні не визначено місця, де можна чи не можна вручати повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, ТРЦ абощо.

Повістка має бути вручена особисто. Якщо особа відмовляється від вручення повістки, складається акт, який вручається військовозобов’язаному під підпис.

Крім того, Постановою КМУ від 30.12.2022 року, передбачена можливість здійснення прибудинкових обходів представниками ТЦК та СП для перевірки даних про призовників.

Однак, це не означає, що останні мають право без дозволу господаря, потрапити на територію домоволодіння, будтинку, квартири та іншого помешкання людини.

Таких повноваджень зазначеним особами не дає ні вказана постанова, ні інший НПА.

При цьому, відкривати чи не відкривати двері, якщо ви цього не бажаєте представникам ТЦК та СП є Вашим правом, навіть під час воєнного стану.

Відповідальність.

Відмова від вручення повістки – заборонена та тягне за собою кримінальну відповідальність: штраф від 5100 до 8500 грн. або покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, ( залежить від типу повістки ( ст.. 336 та ст.337 ККУ).

Повістка має СТРОК, протягом якого ви маєте з’явитися в військкомат. Доставляти вас примусово в військкомат не мають права.

Відповідно до статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення,  якщо ви вже отримали повістку під підпис і не з’явилися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, то настає адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3400 грн.

І тоді, Національній поліції надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобов’язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (статті 259 та 262 Кодексу про адміністративні правопорушення, частина 3 статті 38 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Також відповідно до статей 335, 336, 336-1, 337 Кримінального кодексу України:

Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу — карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Ухилення від призову за мобілізацією — карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Ухилення від проходження служби цивільного захисту в особливий період (крім відбудовного періоду) чи у разі проведення цільової мобілізації — карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Ухилення військовозобов’язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом, — карається штрафом до п’тдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

Ухилення військовозобов’язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів — карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Поважні причини для неявки в військкомат.

Поважні причини для неявки в військкомат, повинні бути документально підтвердженими.

Поважні причини це:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

Звертаю увагу, що повісти зараз можуть приходити всім, включаючи інвалідів і багатодітних батьків. Це все тому, що чоловіки не оновлюють свої дані в військкоматі роками, а там ніхто не знає про Ваш стан здоров’я і підстави для звільнення від призиву.

Тому, збирайте всі документальні підтвердження для звільнення від служби та при отриманні повістки пред’являйте все в військкомат.

А якщо Ви не знаєте, як себе вести, коли вручають повістку, то звертайтеся в АО «Кушнеренко та партнери».