eugen.kushnerenko@gmail.com
Украина, г. Чернигов, проспект Миру, 12

Мы в соцсетях:

Моя практикаСтатьи100 000 гривень для військовослужбовців: хто та коли отримає?

04.05.2022

На період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу Генерального прокурора, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітникам Служби судової охорони, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським, а також особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які несуть службу в органах і установах зазначеної Служби, виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 гривень щомісячно, а тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), — розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Виплата такої додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників).

Для отримання грошового забезпечення необхідно:

  • прибути до військової частини та приступити до виконання обовʼязків;
  • надати фінансовій службі військової частини реквізити банківської карти будь-якого українського банку, у разі відсутності — документи для відкриття банківського рахунку, далі частина подає заявку на виплати Міністерству Оборони України. Міністерство перераховує кошти частині, а ті вже на банківську картку військовослужбовця;
  • пересвідчитись, що видано наказ про зарахування до військової частини та вступ на посаду.

Додаткове грошове забезпечення виплачується щомісячно, в поточному місяці за минулий.

Відповідно до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 100000 гривень, також включено осіб, зазначених у цьому пункті, у тому числі тих, які:

у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних), включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної) комісії;

захоплені в полон (крім тих, які добровільно здалися в полон) або є заручниками, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні (у разі, коли зазначені події сталися як до введення воєнного стану, так і після його введення);

загинули (померли внаслідок отриманих після введення воєнного стану поранень, травм), — виплата здійснюється за весь місяць, у якому особа загинула (померла).

Що робити, коли військовослужбовцю відмовляють у виплаті 100 000?

Указом Президента України №69/2022 від 24 лютого 2022 року, у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, оголошено загальну мобілізацію.

Військовозобов’язані, які були призвані на військову службу під час мобілізації, набувають нового юридичного статусу — військовослужбовці.

На період воєнного стану військовослужбовцям та співробітникам інших безпекових відомств,  які безпосередньо беруть участь у бойових діях або в заходах з «національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії» безпосередньо в районах таких заходів,  виплачуватимуть додатково  100 000 гривень в розрахунку на місяць, пропорційно до часу участі в таких заходах, відповідно до постанови КМУ №168 від 28.02.2022 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану».  Це рішення стосується і військових строкової служби.

Однак, як показує практика, держава не поспішає виконувати свої соціальні зобов’язання. А особам, які підпадають під виплату 100 000 гривень — не виплачується дане грошове забезпечення.

Що ж робити, у випадку, коли відмовляють у виплаті або не виплачують належного грошового забезпечення?

Міністерство оборони рекомендує вдатися до таких кроків:

  1. Звернутися до заступника командира по роботі з особовим складом підрозділу для централізованого вирішення у фінансові службі.
  2. В індивідуальних випадках, які містять суттєві особливості, звертатися безпосередньо до фінансової служби частини.
  3. У випадку необхідності додаткових консультацій звертатися на «гарячу лінію» Департаменту фінансів Міністерства оборони України за телефоном (044) 271-35-59.

Також, дієвим механізмом у даній ситуації буде звернення з заявою або скаргою до Міністерства оборони, військової частини або установи де проходите службу.

Якщо спір не вдалося врегулювати в досудовому порядку, то радимо звернутися до суду та довести своє право на отримання належної виплати. АО “Кушнеренко та партнери” допоможе у вирішенні конфлікту, як на етапі досудового врегулювання спору, так безпосередньо і в суді.

Особиста порада! Збирайте якомога більше доказової бази, що ви дійсно брали участь у бойових діях, фіксуйте на фото та відео зйомку, зберігайте репортажі, статті з новини (якщо вони були), що пов’язані з участю у бойових діях або захпленню в полон, пораненню тощо, зберігайте довідки з лікарні, якщо перебували на стаціонарному лікуванні. В подальшому, це буде доказом того, що ви маєте право на виплату грошового забезпечення гарантоване Верховним Головнокомандуючим.