eugen.kushnerenko@gmail.com
Украина, г. Чернигов, проспект Миру, 12

Мы в соцсетях:

Моя практикаСтатьиКредит та військовий стан. Що потрібно знати?

17.05.2022

Ще 24.02.2022 року в Україні Указом Президента було введено воєнний стан. Режим воєнного стану продовжується і зараз. Вказане внесло корективи майже в усі сфери життя. Однак деякі кредитні установи та банки ігнорують особливий період та діють як раніше.

Починаючи з 1 травня, більшість МФО активізувалися, почали нараховувати відсотки боржникам за користування онлайн позичкам та нагадувати за борг. За цей час багато клієнтів звернулося з питанням «а чи законно це на період воєнного стану?»

Національний банк України дав роз’яснення, що відповідно до Закону України № 2120-IX  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»:

✔на час дії воєнного стану та в тридцятиденний строк після дня його припинення або скасування споживач не буде нести відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом. Крім того, у разі допущення такого прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором.

✔забороняється у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит збільшення процентної ставки за користування кредитом, крім випадків, коли встановлення змінюваної процентної ставки передбачено кредитним договором чи договором про споживчий кредит.

✔В той же час, нові правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами. Тому, таке нарахування є правомірним з боку кредитора.

Проте, що ж робити, коли з рахунку автоматично продовжується списання коштів?

У такому випадку, індивідуально звертаємося до банківських та фінансових установ із заявою про реструктуризацію кредитів, наданням додаткових кредитних канікул, посилаючись на форс — мажорні обставини!

При цьому, не варто забувати, що кредитні канікули — це тільки пауза, тобто відтермінування у розрахунках клієнта з банком під час воєнного стану в країні. Така «перерва» може стосуватися сплати основної суми кредиту («тіла» кредиту) чи нарахованих відсотків. Кредитні канікули діють під час воєнного стану та 30 днів після його припинення.

Якщо Вам потрібна допомога у списанні боргу або залишилися питання, щодо правомірності дій МФО АО «Кушнеренко та партнери» допоможе вирішити проблему!