eugen.kushnerenko@gmail.com
Украина, г. Чернигов, проспект Миру, 12

Мы в соцсетях:

Моя практикаСтатьиПорядок державної реєстрації смерті особи під час військового стану: роз’яснення Мінюсту.

01.06.2022

Не дивлячись на воєнний стан в Україні співробітники ДРАЦСу продовжують працювати та виконувати свої обов’язки, крім тих міст/районів, де такої можливості немає, у зв’язку з веденням активних бойових дій.

Державна реєстрація смерті згідно ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі таких документів:

— документа про смерть, встановленої форми, виданого закладом охорони здоров’я або судово-медичною установою;

— рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час, або проголошення її померлою.

Також на час дії військового стану державна реєстрація смерті проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану в день звернення заявника.

При цьому, якщо смерть наступила в дорозі, державна реєстрація смерті може бути проведена в найближчому органі ДРАЦСу.

До того ж, заява про державну реєстрацію смерті, повинна бути подана не пізніше 3 діб з дня смерті, чи виявлення тіла померлого, а у разі неможливості одержання лікарського свідоцтва, або фельдшерської довідки про смерть чи висновку судово-медичної експертизи, прокурора- подається не пізніше 5 діб.

Про факт державної реєстрації смерті реєстратор повинен видати заявнику, який звернувся, свідоцтво про державну реєстрацію смерті, на підставі актового запису цивільного стану, складеного в електронному вигляді та в паперовій формі, а також витяг з ДРАЦС громадян про смерть, для отримання допомоги на поховання.

Повторно свідоцтво про смерть можуть отримати близькі родичі померлого або інші особи, визначені законодавством, у будь-якому відділі ДРАЦСу, незалежно від місця проживання заявника та місця складання актового запису, тобто по всій території України, де є доступ до ДРАЦС громадян. Також відомості про дату та місце смерті вносяться до актового запису про смерть відповідно до лікарського свідоцтва про смерть.

При цьому, важливо зазначити, що родичі померлого, які мешкають в регіоні, де державні органи не здійснюють повноваження через військові дії, та в яких відсутня можливість звернення до відділів ДРАЦС, можуть звернутися до такого органу через представника, повноваження якого повинні ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності, або через представника-адвоката, повноваження якого підтверджується документально, відповідно до ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».