eugen.kushnerenko@gmail.com
Украина, г. Чернигов, проспект Миру, 12

Мы в соцсетях:

Моя практикаСтатьиЯкий статус обрати виїжджаючи за кордон: біженець/тимчасовий захист?

02.06.2022

З початку повномасштабного вторгнення РФ, велика кількість українців вирушили за кордон. Наразі багато хто повернувся, чимало осіб бояться повертатися, бо не розуміють своїх прав, а багато хто роздумує над тим щоб ще виїхати.

Чимало українців вважають, що мають оформляти статус біженця в країні, куди вони виїхали. Однак багато хто прочитав про обмеження для біженців та не розуміє як правильно легалізуватися за кордоном. Одразу роз’ясню, що окрім статусу біженця, українці можуть отримати тимчасовий захист.

Розберемо по пунктах відмінності між цими статусами та переваги кожного.

Кому надається статус?

Статус біженця може отримати будь-яка особа, яка має як зовнішні, так і внутрішні передумови. Тобто це можуть бути не лише воєнні дії в країні, але й внутрішні переслідування особи.

При цьому тимчасовий захист можу бути наданий лише за наявності зовнішніх факторів. Це можуть бути зовнішня агресія, іноземна окупація, громадянська війна, міжнаціональні зіткнення, стихійні чи техногенні катастрофи. Тимчасовий захист можуть отримати громадяни України та члени їх сімей, особи без громадянства та члени їх сімей, що рятуються від війни, іноземці, що постійно проживали в Україні та не можуть повернутися в країну походження.

Процедура отримання статусу

Надання тимчасового захисту регулюється такими нормативними актами:

— Директива Ради ЄС 2001/55/ЄС від 20 липня 2001 р. (далі — Директива).

— Рішення Ради ЄС про реалізацію 2022/382 від 4 березня 2022 р., що встановлює наявність масового напливу переміщених осіб з України (далі — Рішення);

— законодавство кожної з країн ЄС, що прийняли вказану Директиву і мають прийняти закони для впровадження тимчасового захисту, може мати специфіку залежно від країни.

Отримання статусу біженця регулюється:

— Женевською конвенцією від 28 липня 1951 р. про статус біженців (далі — Конвенція про статус біженців);

— законодавством конкретної країни.

Кожна країна ЄС встановлює правила отримання тимчасового захисту. Для цього необхідно звернутися до органів відповідної країни та слідувати вказівкам у рамках національного процесу. За результатами розгляду звернення, особі видається відповідний документ, що встановлює статус та містить перелік прав особи, що набула статус. Строк звернення для отримання статусу кожна країна може встановлювати з урахуванням певних особливостей.

Для отримання статусу біженця необхідно одразу після перетину кордону звернутися до органів влади іноземної країни. Заявнику також необхідно пройти медичну комісію, а також відбираються відбитки пальців. Крім того, протягом місяця після написання заяви проводиться співбесіда із заявником, за результатами якої приймається рішення про надання притулку. Процедура отримання статусу біженця може тривати до 6 місяців.

Загалом отримати тимчасовий захист можна простіше та швидше.

Переваги та недоліки статусу.
  • Що стосується праці, то статус тимчасового захисту дозволяє влаштовуватись на роботу з моменту звернення. Отримуючи статус біженця, Ви маєте дочекатися одобрення такого статусу (може пройти до 6 місяців) для влаштування на роботу.
  • Що стосується подорожей, то статус тимчасового захисту надає право подорожувати в інші країни в межах ЄС протягом 90 днів у межах 180-денного періоду. Для біженців зазвичай існують обмеження щодо подорожей та строків перебування в інших країнах. До отримання самого статусу біженця, у Вас взагалі відбирають внутрішні документи та Ви не можете виїхати нікуди.
  • Повернення додому: отримавши статус тимчасового захисту, можна безперешкодно повернутися до країни громадянства. При цьому, повернення в Україну може розглядатися як повернення під захист України на постійній основі (тоді статус тимчасового захисту припиняється), а також як тимчасове повернення в Україну як коротка подорож, тоді рішення, чи втрачається статус, залишається за країною, що надала статус. При цьому статус біженця втрачається в будь-якому випадку при поверненні додому. Більш того, до отримання статусу (процедура до 6 місяців) Ви зобов’язані залишатися в країні, куди звернулися за отриманням статусу.

Основне, що треба розуміти, — тимчасовий захист та статус біженця – це зовсім різні статуси. При цьому, тимчасовий захист не перешкоджає отриманню статусу біженця.

Вибір залишається за Вами.  Питання вибору способу легалізації досить обширне. Тому за наявності запитань та отримання деталей, роз’яснень, звертайтеся за консультацією.