eugen.kushnerenko@gmail.com
Украина, г. Чернигов, проспект Миру, 12

Мы в соцсетях:

Моя практикаСтатьиОренда під час війни: платити чи ні?

22.06.2022

Не дивлячись на жахливу ситуацію в країні, життя продовжується. Люди почали пристосовуватися до життя в умовах війни та за можливості відновлювати свою діяльність.

Оренда приміщень стосується чималого відсотка населення країни. Багато хто орендує житло, а також багато хто орендує комерційні приміщення для здійснення господарської діяльності. І тут постає питання сплати орендної плати. Чимало людей вважають, що можуть не сплачувати орендну плату, оскільки в країні війна та існують форс-мажорні обставини. Однак існує багато «але».

Перш за все, необхідно розуміти, що головним є домовленості з Вашим орендодавцем. І саме з ним варто говорити про людяність і т.д. Закон же не визначає такої підстави звільнення від зобов’язання як «людяність».

Щодо листа Торгово-Промислової Палати

Багато хто, вважає лист Торгово-Промислової Палати від 28.02.2022 року підставою для звільнення від усіх зобов’язань на період війни. Однак таке твердження є помилковим. Детально вивчивши вищезазначений лист, можна прийти до висновку, що дійсно він встановлює форс-мажорну обставину. Однак вказане є підставою для звільнення особи від відповідальності за невиконання зобов’язання. Тобто, якщо Ви не будете сплачувати орендну плату протягом дії військового стану, то на Вас не можна перекласти відповідальність у вигляді пені, штрафних санкцій, відшкодування збитків тощо.

Що кажуть норми законодавства?

Відповідно до ч.1 ст.617 ЦК України, особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Тобто цивільний кодекс також звільняє лише від відповідальності за невиконання зобов’язання.

Більш того, хочу вказати, що обов’язок доказування неможливості виконати зобов’язання не може підтверджуватися лише загальним листом ТПП від 28.02.2022 року. Кожна обставина має розглядатися окремо.

У цьому питанні важливо розрізняти об’єктивну неможливістю виконання зобов’язання та певну економічну чи іншу недоцільністю його виконання за існуючих обставин. В першому випадку звільнення від штрафних санкцій є, в іншому випадку – навіть за умови воєнного стану буде відповідальність.

Чи можна все ж не платити та за яких умов?

Відповідь на це питання можна знайти знову ж таки в Цивільному кодексі.

Згідно ч. 4 ст. 762 ЦК України наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася (наприклад активні бойові дії на території, де розташоване майно).

Крім того, відповідно до ч. 6 вказаної статті наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає. Наприклад, якщо воно пошкоджено ворогом, якщо в населеному пункті йдуть бойові дії, відбуваються бомбардування, він тимчасово окупований тощо.

Однак варто попередити, що в даному випадку також необхідні докази неможливості користування приміщенням.

В будь-якому випадку, рекомендуємо спочатку поспілкуватися з орендодавцем і досягти згоди в питанні сплати орендної плати. Якщо домовитися не вдалося, варто проаналізувати існуючий договір оренди. За необхідності – зверніться за юридичною допомогою. АО «Кушнеренко та партнери» надасть Вам якісну консультацію та шляхи вирішення ситуації.