eugen.kushnerenko@gmail.com
Украина, г. Чернигов, проспект Миру, 12

Мы в соцсетях:

Моя практикаСтатьиКомпенсація внаслідок дій РФ в Європейському суді.

12.07.2022

22 червня 2022 року Мінцифри повідомило, що українці, постраждалі від дій рф, можуть отримати компенсацію за рішенням ЄСПЛ. Для цього Мінцифри пропонують заповнити форму на сайті Європейського Суду та чекати рішення.

Багато хто зрадів такій новині. Але розглянемо дану інформацію детальніше.

У юристів при отриманні таких порад одразу виникає питання – якщо Вам пропонують звертатися до ЄСПЛ, значить від держави не варто чекати компенсацію?!

По-друге, Мінцифри не пояснює, що людина не може одразу звернутися до міжнародного органу, оскільки така заява буде неприйнятною.

Розглянемо детальніше процедуру та можливість звернення до Європейського суду.

Коли ж можна звернутися до ЄСПЛ?

По-перше, строк на звернення до ЄСПЛ з 2022 року становить 4 місяці з дня порушення Ваших прав.

Також в даній ситуації, як і в усіх інших випадках звернення до ЄСПЛ, необхідно вичерпати усі можливі способи національного захисту. Тобто, перед подачею заяви до Европейського Суду, Ви маєте спробувати отримати компенсацію шляхом скарг та звернень до національних органів.

Які документи, необхідні для звернення?

Встановленого переліку документів для подачі скарги до Європейського суду немає. В кожному випадку це різні документи, які підтверджують факти порушення та неможливості вирішити питання на національному рівні.

Це обов’язково мають бути:

  •  документи, що посвідчують особу;
  • документи, що підтверджують звернення до національних органів;
  • документи щодо відмови у компенсації національними органами;
  • докази факту порушення Ваших прав (наприклад фото житла «до» та «після» вторгнення рф);
  • документи щодо права власності на майно, якщо скарга стосується зруйнованого майна, тощо.
Які витрати, пов’язані зі звернення в ЄСПЛ?

Великою перевагою звернення до Європейського суду з прав людини для багатьох фізичних та юридичних осіб, у порівнянні з іншими судами, є невисокі витрати, пов’язані з даним міжнародним процесом. Оскільки за подання заяви до ЄСПЛ не сплачуються будь-які судові збори, тобто робота суддів ЄСПЛ не оплачується сторонами.

При цьому юридичні витрати на етапі ініціювання процесу в ЄСПЛ є набагато нижчими, порівняно, наприклад, з ініціюванням процесу в інвестиційному арбітражі.

Однак, залучення спеціалістів, які мають досвід представництва в ЄСПЛ є виправданим, особливо якщо це стосується справ з приводу війни росії проти України. Юридична допомога надана Вам, а саме підготовка заяви, додаткових пояснень, доказів, висновків експерта, а також безпосередня участь в судовому процесі потребують більших фінансових затрат, ніж саме ініціювання процесу в ЄСПЛ.

Коли чекати рішення та компенсації?

ЄСПЛ, на відміну від національних судів, не встановлює конкретні строки розгляду справи. Зазвичай справа в ЄСПЛ розглядається не менш ніж рік. При цьому, на наше переконання, зараз Европейський Суд є загруженим, тому розгляду Вашої скарги можна чекати і довше. Більш того, необхідно розуміти, що навіть отримання рішення ЄСПЛ не гарантує виплати компенсації в цей же день. На отримання виплати згідно рішення також потрібен час. Як би сумно не було, але така процедура є досить довготривалою.

Чи потрібна правова допомога для здійснення вказаної процедури?

Наша думка – ТАК. Адже, в ЄСПЛ є маса критеріїв для прийнятності заяви, які і допоможе дотриматися адвокат. Буде неприємно отримати відмову лише з формальних підстав та через це ще й пропустити строки на повторне звернення. Більш того, подальше листування також буде доречніше вести через адвоката, який спеціалізується на веденні справ в ЄСПЛ. Тому якщо Ви маєте намір звертатися до міжнародного суду, ми Вам допоможемо. Якщо ж Ви лише на початковому етапі та не знаєте з чого почати, адвокати АО «Кушнеренко та партнери» також зможуть надати Вам консультацію та здійснити супровід.