eugen.kushnerenko@gmail.com
Украина, г. Чернигов, проспект Миру, 12

Мы в соцсетях:

Моя практикаСтатьиМайнінг в Україні: законно чи ні?

22.07.2022

В умовах воєнного стану в країні та відсутності робочих місць, інтернет заповнений закликами зайняття крипто валютою. Існує ряд телеграм каналів, де начебто навчають майнити та радять куди вкласти гроші.

При цьому у багатьох виникає питання законності віртуальних коштів. Адже останнім часом все частіше мережа інтернет анонсує закриття майнінгової біржі/ферми правоохоронцями. Тому люди вважають майнінг прибутковим, але не законним та не наважуються займатися таким видом діяльності.

Кримінальним кодексом передбачено, що підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, що містить  склад злочину, передбаченого Кримінальним кодексом. Як то кажуть «все, що не заборонено, то дозволено». Враховуючи відсутність в Кримінальному кодексі норми, яка б забороняла майнінг, розуміємо, що вказане не є злочином.

Чи варто реєструвати ФОП чи ТОВ?

Для початку треба сказати, що для реєстрації ТОВ чи ФОП необхідно вказати вид діяльності, яким ви плануєте займатися. І тут виникає перша проблема – який КВЕД вказати?

Варто визнати, що КВЕД для майнінгу об’єктивно наразі не існує. Багато хто пропонує для майнінгу використовувати КВЕД 63.11 – «Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність». Однак вибір такого КВЕД по суті буде означати лише фіктивність Вашої підприємницької діяльності. Адже хостинг нікому Ви надавати не плануєте та навряд чи хтось буде сплачувати кошти за неіснуючі послуги. Тому фактично, у осіб навіть немає можливості зареєструвати підприємництво.

Якщо самостійно майнити, то які умови?

Ні для кого не секрет, що правоохоронців більше приваблюють великі підприємства, ніж поодинокі випадки майнінгу вдома. Але варто розуміти, коли до Вас все ж можуть завітати правоохоронці:

  • якщо обладнання несертефіцірованно / не розмитнене
  • у випадку крадіжки електроенергії для майнінгу
  • якщо здійснюються незаконні платежі в мережі Інтернет
  • у разі ухилення від сплати податків
  • за підозрою у пособництві тероризму за рахунок таких коштів

Фактично, для того, щоб до Вас не виникало запитань, необхідно сплачувати за електроенергію, яку Ви використовуєте для майнінгу та витрачати кошти на законні цілі. Більш того, рекомендую придбавати обладнання для майнінгу офіційно, щоб у вас були відповідні документи про покупку. Найкраще вирішення питання – купувати обладнання через українські підприємства, які вже ввезли і розмитнили спеціалізоване обладнання для майнінгу. Тоді ризики незаконного ввезення будуть на совісті інших осіб, так само як і відповідальність.

Легалізація крипто валюти та податки.

Питання легалізації крипто валюта напевно найбільше турбує громадян. У лютому 2022 року Рада ухвалила закон про легалізацію віртуальних активів. Закон регулює правовідносини, що виникають у зв’язку з оборотом віртуальних активів. Однак, його положення не набрали чинності. Розділ VI Закону вказує, що він набирає чинності з дня набрання чинності законом України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами.

Не дивлячись на те, що зміни до Податкового кодексу ще не внесені та невідомо коли набудуть чинності, податки сплачувати потрібно. Фізичні особи мають сплачувати ПДФО та військовий збір. Особливістю є момент отримання доходу – це момент конвертації віртуальних активів у фіатні кошти.

Тема віртуальних активів доволі складна та обширна. Тим не менш, майнінг не є злочином, передбаченим КК України. Однак необхідно розуміти правильність побудови такого «бізнесу».