eugen.kushnerenko@gmail.com
Украина, г. Чернигов, проспект Миру, 12

Мы в соцсетях:

Моя практикаСтатьиВідкриття та вступ в спадщину в умовах війни.

27.07.2022

Питання спадщини завжди було актуальним та часто запитуваним громадянами. А у період воєнного стану це питання постало особливо гостро, адже громадяни потребують роз’яснення порядку спадкування у такий непростий воєнний стан. За даний період в Україні були тимчасово обмежені деякі конституційні права і свободи людини і громадянина.

Щодо строків звернення за вступом у спадщину

За загальним правилом для прийняття спадщини чи відмови від неї встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Проте у зв’язку з введенням в Україні 24 лютого 2022 року воєнного стану, відповідно постанови КМУ від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» призупинено перебіг строку прийняття спадщини на час його дії.

Однак на зміну цим змінам прийшли нові.

Постановою Кабміну від 24.06.2022 визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Тобто, з урахуванням цих змін, загальний строк складає всього 10 місяців. При цьому, варто враховувати, що такі зміни діють лише на період дії воєнного стану в державі.
Тобто, у разі закінчення військового стану в країні до моменту спливу 10 строку, то Вам необхідно одразу звернутися до нотаріуса. Інакше строк буде пропущеним та його необхідно буде поновлювати. А це не така проста справа. Тому, за можливості, рекомендуємо вчасно звертатися до нотаріуса.

Як оформити спадщину у період запровадження особливого правового режиму, внаслідок воєнної загрози в Україні?

Існують зміни стосовно оформлення спадщини під час військового стану, які надають громадянам спостити дану процедуру.

Так, спадкова справа відкривається будь-яким нотаріусом України на підставі заяви заявника, незалежно від того, де відкривалася спадщина та незалежно від місця знаходження майна.

Це означає що якщо спадщина відкривалася в Києві, а ви знаходитесь в Чернігові, то беззаперечно ви можете звернутися за відкриттям спадщини в Чернігові, а не за місцем відкриття спадщини.

Також хочеться наголосити на тому, що спадкова справа реєструється в книзі обліку і реєстрації спадкових справ, а також алфавітній книзі обліку спадкових справ.

При цьому нотаріус не може видати свідоцтво про право на спадкування до того часу, поки справа не буде зареєстрована у спадковому реєстрі.

Також, якщо спадковий реєстр не працює-спадкові справи не можуть бути внесені. До того ж після відновлення роботи реєстру, нотаріус протягом 5 днів пере провіряє наявність спадкової справи по зазначеному реєстру. І якщо за результатами перевірки буде встановлено наявність спадкової справи, то заведена раніше справа без використання реєстру передається. Але якщо наявність такої справи не встановлено, то провадиться реєстрація спадкової справи у спадковому реєстрі.

В будь-якому випадку питання відкриття спадщини в даний час може бути для Вас проблемним, адже визнання права власності є одним із складних питань, тому досвід та кваліфікація нашого АО «Кушнеренко та партнери» прийде Вам на допомогу.